Doğal saçlarınızı evde şampuan kullanmadan yıkayabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu yazımızda doğal saçlarınızı evde şampuan kullanmadan yıkamanın 5 farklı yolunu anlatacağız.
1. Saçları yıkamak için elma sirkesi kullanın

Elma Sirkesi, normal şampuanlar yerine saç derisini temizlemek için kullanılabilen popüler bir doğal temizleyicidir. Elma sirkesinin saç için bu denli faydalı olmasının sebebi, saçın asitlik derecesine yakın bir ph’ının olmasıdır. Bu da elma sirkesini iyi bir saç kremi, temizlik maddesi ve etkili mikrop öldürücü yapmaya yetmektedir. Çoğu şampuan alkalindir, bu nedenle saçınızın pH’ını dengelemeye yardımcı olmak ve ürünlerin kullanımından kaynaklanabilecek birikintileri gidermek için saçınızı elma sirkesi ile yıkamanız önerilir.
Sirke, antimikrobiyal ve antoksidatif özelliklerinden dolayı bitleri azaltmaya ve kaşıntılı kafa derisini hafifletmeye yardımcı olabilir. Elma sirkesiyle saçların durulanması aynı zamanda her bir saç telinin yüzeyini koruyan kütikül pullarını kapatarak saçınızın daha parlak, daha pürüzsüz ve daha kolay yönetilmesini sağlar. Saçlarınız için elma sirkesi kullanmadan önce ağır kokusunu bastırmak için lavanta, limon veya nane gibi şifalı bitkilerin esansiyel yağlarını kullanabilirsiniz.
2. Doğal saç temizliği için karbonat kullanın

Karbonat tozu suda çözüldüğünde, kafa derisindeki fazla yağı ve birikintileri giderir, saçınızı yumuşatır ve parlaklığını geri kazandırır. Bu bileşik, sodyum ve bikarbonat iyonlarından oluşan bir tuzdur. Karbonat saç derinizdeki kirleri ve birikintileri temizleyerek saç deriniz ve saçınız için mükemmel bir temizleyici görevi gösterir. Öte yandan karbonat tozu ilk sürekli kullanım da saçınızdaki doğal yağlardan kurtulabilir ve saç derisini tahriş edebilir. Bu nedenle dikkatli kullanılması gerekmektedir.
3. Saçı yıkamak için bentonit kili kullanın

Bentonit kili, cilt sağlığı ve saç sağlığına saymakla bitmeyen faydalara sahip olup doğrudan topraktan çıkarılan doğal bir şifa kaynağıdır. Bentonit kilinin saça faydalı olmasının iki ana nedeni vardır: Birincisi, su veya elma sirkesi ile birleştirildiğinde negatif yüklü olduğundan, pozitif yüklü saçtan toksinleri atmasını sağlar. İkincisi, kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi saç büyümesi için gerekli olan birçok mineral içerir.
Bentonit kili negatif yüklü olduğu için, pozitif yüklü saçlarınızdan toksinleri çekerek saç derinizi yağ ve birikintilerden arındırır. Bu, saçınızı ve saç derinizi bakteri ve mantar enfeksiyonlarından korur. Bentonit kili, mükemmel bir saç maskesi olarak kullanılabilmesinin yanı sıra, aynı zamanda saçınıza yoğun bir parlaklık katan mükemmel bir saç durulaması olarak da kullanılabilir.
4. Kastilya sabunu kullanın

Kastilya sabunu içerisinde zeytinyağı, su ve kül içeren bitkisel bir üründür. Biyolojik olarak parçalanabilen ve son derece yumuşak olan bu sabun, bulaşıktan meyveye, sebzeden deri sağlığına hatta saçı arındırmak için dahi temizleyici olarak kullanılabilir. Kastilya sabunu saç derisini aşırı sebumdan ve ürün birikmesinden arındıracak kadar güçlüdür. Ayrıca saçlarımızı sıyırıp kuru bırakmayacak kadar naziktir. Bu da kastilya sabununu birçok şampuandan daha alternatif hale getirmektedir.
Kastilya sabununun renkli saçlarda kullanılması güvenli değildir. Sabunlar genellikle alkalindir (yüksek pH), yani saç kütikülünü açar ve böylece saç boyasını saç tellerinden daha hızlı salmasına beraberinde soluk ve lekeli görünmesine neden olabilir. Öte yandan kastilya sabunu doğrudan deri veya saç üzerinde kullanılmamalıdır, çünkü çok güçlüdür. Yapmanız gereken, bir şişe içerisine kastilya sabunu ekleyerek üzerini su ile doldurmak olacaktır.
5. Doğal saçları yıkamak için seyreltilmiş limon suyu kullanın

Limon suyu, içeriğindeki zengin besinler sayesinde saçın parlaklık kazanmasına, kalınlaşmasına ve kepek gibi kafa derisi problemlerinin giderilmesine yardımcı olabilir. Tıpkı elma sirkesi gibi limon suyu da saçınızın doğal pH dengesini korumaya yardımcı olur. Bu da saçınızın sağlıklı kalması için oldukça önemlidir. Öte yandan limon suyu saçınızı daha az yağlı hale getirerek fazla yağın temizlenmesine yardımcı olur.
Limon suyu, özellikle egzama veya sedef hastalığınız varsa ciltte tahrişe neden olabilir. Sitrik asit çok güçlü olabilir ve ciltte tahrişe neden olabilir. Kızarıklık, artan tahriş ve kaşıntı yaşamaya başlarsanız bu işlemi durdurun. Diğer bir risk, bazı bitkilere temas reaksiyonu olan fitofotodermatit adı verilen bir durumdur. Reaksiyon, iltihaplanma ve kabarcıklarla ortaya çıkarken, ardından ciltte haftalarca sürebilen koyu pigmentasyon lekeleri sebep olabilir. Limon bazı kişilerde bu duruma neden olabilir. Bu durum, özellikle güneşe maruz kalındığından görülmektedir.