Halk arasında saç nezlesi, rapunzel hastalığı ve prenses hastalığı olarak da bilinen bu saç problemi, genellikle sıkı bağlanan saçlar, saçın havasız kalması, saça uygulanan ısı ve kimyasal işlemler, duş ve deniz sonrası saçların ıslak kalması gibi durumlara bağlı olarak meydana gelmektedir. Sık olarak kadınlarda görülen saç nezlesi sorunu, kafa derisinde kaşıntıya, batma hissine ve tahrişe neden olabilir. Alternatif tıbbın yüz yıllardır tercih ettiği en iyi bitkisel tedavi yöntemlerini sıraladık. Saç diplerinde saç nezlesi ve benzeri saç problemlerine bağlı olarak meydana gelen kaşıntı ve batma durumlarını hafifletmeye yarayan en iyi bitkisel kür tarifleri sizlerle….
1. Elma Sirkesi
Güçlü anti-inflamatuar özelliğiyle bilinene elma sirkesi, yüz yıllardır alternatif tıbbın doğal tedavi yöntemleri arasında gösterilmektedir. Bİrçok sağlık problemini iyileştirici etkiye sahip olan elma sirkesi, aynı zamanda saç sağlığının korunmasında da oldukça etkilidir. Kafa derinizde meydana gelen virüslerinv e zararlı bileşenlerin yok olmasına yardımcı olan elma sirkesini suyla karıştırarak bir pamuk yardımıyla kafa derinize iyice yedirin. Yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra kafanızı ılık bir suda hafifi şampuanla yıkayarak iyice durulayın.
2. Defne Yaprağı
Defne yaprağı saç nezlesine bağlı olarak meydana gelen kaşıntı ve yanma hissinin hafiflemesine yardımcı olan doğal tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Yaklaşık 2 su bardağı suyunuzu kaynatın ve içerisine bir çay kaşığı ezilmişd efne yaprağını ekleyin. Karışımı renk alana kadar beklettikten sonra sıvıyı süzdürün. Elde ettiğiniz defne yaprağı suyunu soğuduktan sonra saçlarınıza iyice yedirerek yıkayın. İşlemi uygulamadan önce saçlarınızın yıkandığından ve temiz olduğundan emin olun.
3. Aloe Vera
Aloe vera, yatıştırıcı ve dindirici özelliğiyle birçok saç bakım ürününde sıklıkla karşılaşacağınız bir bitkidir. Doğal antibakteriyel, anti-inflamatuar ve mantar önleyici özelliği sayesinde kafa derisini koruyan bu bitki, saç nezlesi gibi diğer saç problemlerinin semptomlarını hafifletmekte son derece etkilidir.
4. Susam Yağı
Saça nem kazandırmasıyla bilinen susam yağı, aynı zamanda saç diplerinde meydana gelen enfeksiyon riskini azalttığı ve saçları beslediği söylenmektedir. Özellikle saç nezlesi gibi diğer saç problemlerinde meydana gelen kaşıntı hissini rahatlatma özelliğine sahip olan susam yağını kısık ateşte hafifçe ısıtın. Yağınızı yatmadan önce saçlarınıza uygulayarak havlu yardımıyla iyice sarın. 10 dakika sonra havluyu çıkartarak saçlarınızı sabah uyandığınızda hafif bir şampuan yardımıyla ılık suda iyice durulayın.
5. Muz
Muz, içeriğinde ki besleyici vitamin ve mineraller sayesinde kafa derisinin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Birçok saç bakım ürününde kullanılan bu meyve, aynı zamanda saç diplerinde görülen kaşıntı ve yanma hissinin hafiflemesine de yardımcı olabilir. Tek yapmanız gereken 2 adet muzu iyice ezerek olgunlaşmamış bir avakado ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı saç derinize uygulayarak yarım saat bekleyin. İşlem tamamlandığında saçlarınızı ılık suda iyice durulayın.
6. Papatya
Birçok hastalığın tedavisinde iyileştirici etkiye sahip olan papatya, aynı zamanda saç diplerinin beslenmesine ve temizlenmesine de yardımcı olmaktadır. Saç nezlesi semptomlarını hafifletmeye yarayan papatyanızı kaynayan bir suya atın. Karışımınız renk değiştirene kadar bekleyin. Hemen ardından papatya tanelerini suyunuzdan süzdürerek papatya suyunuzu soğumaya bırakın. Soğuyan papatya suyunu kaşıntı hissettiğiniz kafa derisine bir serum yardımıyla püskürtün.
7. Argan Yağı
Uçucu yağların saç diplerini rahatlattığını ve saçları beslediğini biliyor olmalısınız. Argan yağını kafa derinize yavaşça masaj yaparak iyice yedirin. Besleyici ve nemlendirici özelliğe sahip bu yağ, kafa derinizin rahatlamasına ve kaşıntı hissinin azalmasına yardımcı olabilir. Uygulamanın ardından yarım saat bekledikten sonra saçlarınızı ılık bir su yardımıyla iyice durulayın.
8. Okaliptüs Yağı
Tıpkı argan yağında olduğu gibi okaliptüs yağıda saç diplerinin rahatlamasına, kaşıntı ve yanma hissinin azalmasına yardımcı olabilir. Özellikle kafa derisi enfeksiyonlarında kullanılan okaliptüs yağı, kepeklenme ve kaşıntı gibi durumlara yol açabilecek birikintileri önlemektedir. Karışımınızı hazırlarken 3 çorba kaşığı beyaz sirke, 1 çay kaşığı okaliptüs yağını 4 bardak suyla iyice karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı kullanarak saçlarınızı diplerine masaş uygulayarak yıkayın. Hemen ardından hafif bir şampuan yardımıyla saçlarınızı ılık suda durulayın.
9. Soğan Suyu
İlk bakışta kokusuyla sizleri korkutabilecek soğan suyu, saymakla bitmeyen faydalarıyla saçınızın sağlıklı kalmasına ve enfeksiyonların temizlenmesine yardımcı olabilir. Aletrenatif tıbbın en eski tedavi yöntemleri arasında yer alan soğan suyunu hazırlarken rende yardımıyla soğanınızın postunu ve suyunu çıkartın. Elde ettiğiniz soğan suyunu kafa derinize yavaşça sürerek bir saat kadar bekletin. Hemen ardından bitki özlü doğal bir şampuan kullanarak saçlarınızı ılık suda durulayın.
10. Zeytinyağı
Saymakla bitmeyen faylara sahip zeytinyağı, aynı zamanda saç derisinin beslenmesine, rahatlamasına ve enfeksiyonları önlemesiyle bilinmektedir. Yaklaşık 1 çorba kaşığı zeytinyağını kaynatmayacak şekilde hafifçe ısıtın. Sonrasında karışımınızın soğumasını bekleyin. Soğuyan zeytinyağını kafa derinize maşaj yaparak 15 dakika boyunca iyice yedirin. Sıcak bir havlu yarımıyla kafanızı havluyla sarın ve 10 dakika bekletin. Yaklaşık 12 saat beklettiğiniz zeytinyağını kafanızdan atmak için hafif bir şampuan yardımıyla nazikçe durulayın.