Günümüzde genç yaşlı, erkek kadın hemen her keste görülebilen saç beyazlaması, foliküllerde saça rengini veren melanin oluşumunun azalması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. İlk etapta yaşa bağlı olarak meydana gelen bu durum, bazen genetik faktörler, hastalıklar, stres, beslenme bozuklukları, ilaç tedavisi ve besin eksikliklerine bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Saçlar Neden Beyazlar?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi saçlar birçok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Saç beyazlamasına sebebiyet veren en yaygın durumlar arasında:
Genetik
Genetik faktörler birçok fiziksel özelliğinizi belirleyebileceği gibi aynı zamanda çeşitli sağlık sorunları ve saç beyazlamasının da temel sebebi olabilir. Ne yazık ki genetik durumlara bağlı olarak meydana gelen saç beyazlamalarının tersine çevrilmesi mümkün değildir. Genetik duruma bağlı olarak beyazlayan saçlar için boyama işlemi sıklıkla tercih edilmektedir.
Stres
Birçok sağlık sorununun başlıca sebepleri arasında gösterilen stres, adrenalin ve kortizol salınımını tetikleyerek saçların beyazlaşmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte stresin doğrudan saç beyazlamasına neden olabileceğimne dair kesin sonuçlar olmasa da saç beyazlamasını tetiklediği bilinmektedir. Öte yandan oksidatif stres saçta hidrojen peroksidin oluşmasına ve saçın içeriden ağartmasına neden olarak saçın griye ve ardından beyazlaşmasına neden olur.
Sigara içmek
Sigara tüketimi, başta vücut sağlığı olmak üzere insan vücudu üzerinde saymakla bitmeyen zararlarıyla bilinmektedir. Aynı zamanda saç sağlığının bozulmasına da neden olabilen sigara tüketimi, içeriğindeki nikotin sayesinde oksidatif strese yol açarak melanositlere zarar verebilir. Bu durumda, vücudun melanin üretimi etkilenir ve doğal olarak saç renginin solmasına neden olabilir.
Besin Eksiklikleri
Saç renginizin korunması için demir, bakır ve kalsiyum gibi besinler çok önemlidir. Örneğin bakırı UV’ye maruz kalmanın neden olduğu serbest radikallere ve saçınızın yaşlanmasından sorumlu diğer faktörlere karşı saça antioksidan sağlanmasında önemli bir rol oynar. Bakır, bu radikallerin neden olduğu zararı da azaltabilir. Ayrıca bakır kalsiyum ve demir gibi melanin üretimi için de gereklidir.
Beyazlayan Saçlar Nasıl Tedavi Edilir?

Boyama: Saçlarınız genlerinize bağlı olarak beyazladığında bu durum genellikle kalıcıdır. Bu durumda saçlarınızı boyayarak beyazlıklarınızı kapatabilirsiniz.
Tiroid tedavisi: Alopesi areata gibi tiroid bozukluklarının saç beyazlamasına neden olduğu bilinmektedir. Bu durumdan muzdarip kişilerin tiroid hormonu tedavisi ile beyaz saçları tersine çevirmesi mümkün olabilir.
B12 vitamini alın: Düşük B12 vitamini seviyelerinin saçlarda beyazlamaya neden olabileceği bilinmektedir. B12 vitamini eksikliğini gidermek için istiridye, karaciğer ve alabalık gibi zengin yiyecekler tüketebilirsiniz.
Mineral alın: Bakır, kalsiyum ve demir eksiklikleri saç beyazlamasına neden olabilmektedir. Bu sebeple beslenmenize bu mineraller açısından zengin gıdalar eklemeniz oldukça önemlidir.