Kafa Derisinde Sedef Nedir?
Sedef hastalığı genellikle dizlerde, dirseklerde ve gövde de yaygın olarak görülen bir cilt problemi olsa da kafa derisinde de sıklıkla ortaya çıkabilmektedir. Kırmızı ve kaşıntılı pullu lekelere neden olan bu cilt hastalığı, saç sağlığının bozulmasına hatta saç dökülmelerine sebep olabilir.
Genel anlamda sedef hastalığın tedavisi olmayan yaygın ve uzun süreli bir cilt problemidir. Birkaç hafta veya birkaç ay boyunca görülebileceği gibi sonrasında azalma veya remisyona girme eğilimindedir. Tüm bunların yanı sıra semptomları hafifletmeye yardımcı olacak çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Ayrıca sedef hastalığıyla daha etkili bir şekilde başa çıkmak için yaşam tarzı alışkanlıkları kontrol altına almanız gerekmektedir.
Kafa Derisi Sedef Hastalığı Belirtileri
Kafa derisinde oluşan sedef hastalığının belirtileri ve semptomları kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. En yaygın görülen bulgular arasında:
- Kalın, gümüş pullarla kaplı lekele kafa derisi,
- Kafa derisinde küçük ölçekli noktalar (genellikle çocuklarda görülür),
- Kanam veya kaşıntıya neden olabilecek kuru, çatlamış kafa derisi,
- Kaşıntı, yanma ve ağrı,
Yukarıda belirtilen semptomlardan bir kaçına veya tamamına sahipseniz, derhal dermatolog muayenesine gitmeniz gerekmektedir. Sedef hastalığı genellikle birkaç hafta veya birkaç ay sürebileceği gibi uygun tedavi yöntemleri sayesinde minimum seviyeye indirilebilir.
Kafa Derisi Sedef Hastalığı Nedenleri
Sedef hastalığının başlıca nedeni, cildin normal oranlardan daha hızlı yenilenmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir çeşit bağışıklık sistemi probleminden kaynaklanmaktadır. Plak sedef hastalığı olarak bilinen en yaygın sedef tipinde, hücrelerin bu hızlı döngüsü sonucunda kırmızı lekeler ve pullanmalar ortaya çıkmaktadır.
Hem genetik hem çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebildiği düşünülen sedef hastalığı, genel olarak bağışıklık ssteminin arızalanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tüm bunların yanında hastalık kişiden kişiye bulaşmamaktadır.
Kafa Derisi Sedef Hastalığını Tetikleyen Faktörler
Sedef hastalığını tetikleyen faktörler genellikle çevresel olabileceği gibi kişinin yaşam tarzından veya kullandığı kozmetik ürünlerden kaynaklı olarak etkilenebilir. Yaygın olarak görülen sedef hastalığı tetikleyicileri arasında:
- Hava koşulları (aşırı soğuk ve kuru hava),
- Stres ve depresyon,
- Şiddetli güneş yanıkları,
- Ciltte yaralanmalar,
- Ağır alkol tüketimi,
- Sigara dumanı,
- Saç kremleri ve şampuanlar
Kafa Derisi Sedef Hastalığı Risk Faktörleri
Sedef hastalığını vakalarının yaklaşık %30’luk kısmı çocukluk yıllarında ortaya çıkmaktadır. Onun dışında hemen her birey sedef hastalığı geliştirebilir. Sedef hastalığını tetikleyen risk faktörleri arasında:
Aile öyküsü: Sedef hastalığı olan bir ebeveyne sahip olmak, hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır.
Stres: Stres bağışıklık sistemini etkileyebileceğinden, yüksek stres seviyeleri sedef hastalığı riskini arttırabilir.
Sigara içmek: Tütün kullanımı sadece sedef hastalığı riskini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda hastalığım şiddetini de arttırabilir.
Sedef Hastalığı Saç Döker mi?
Saç derisinde görülen şiddetli sedef hastalığı, genellikle geçici saç dökülmelerine neden olabilir. Özellikle hastalığın semptomları arasında yer alan kaşıntı hissine bağlı olarak kafaya uygulanan darbeler, saç kemiklerinin zayıflamasına ve beraberinde dökülmesine neden olmaktadır. Öte yandan sedef hastalığını hafifletmek için pulları zorla çıkartmaya çalışmakta saç dökülmelerine neden olabilir. Hastalığa uygun tedavi yöntemini bulmanızın ardından dökülen saçlarınızın yerine yeni saçlarınız çıkacaktır. Saç derisi kaşıntısını ve olası saç dökülmesini önlemek için:
- Saç derinizi nemli tutmak için krem kullanın.
- Saçınızı şekillendirirken fön makinesi gibi sıcak araçlar kullanmaktan kaçının.
- Mentol ve meyan kökü içeren saç ürünleri tercih edin.
- Kafa derisinin tahriş olan kısmına ıslak bir havlı veya buz torbası bastırın.
Sedef hastalığı, egzama, akne ve sivilce gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan saç problemlerini hafifletmenize yardımcı olacak URAW COSMATICS Meyan Kremi deneyebilirsiniz. Bu ürün içeriğinde ki zerdeçal, sarı kantaron, yulaf tozu, epsom tuzu, sandal ağacı, papatya, aloe vera ve meyan kökü özü sayesinde iltihap giderici, önleyici ve antiseptik bir özelliğe sahiptir