Saç hasarı, bölünmüş uçlardan daha fazlasıdır. Aşırı derecede hasar görmüş saç, dış tabakada (kütikül) çatlaklar oluşturur. Kütikül kalktığında (açıldığında), saçınız daha fazla hasar ve kırılma riski altındadır. Ayrıca bu durum karşısında saçlarınız donuk veya kıvırcık görünebilir.
Peki kuru ve kırılgan saçlardan parlak ve canlı saçlara geçmek mümkün mü? Aslında bu sorunun yanıtı, saçınızda meydana gelen hasarın boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Çoğunlukla, saç hasarı kalıcıdır çünkü saç aslında ölü hücrelerin bir toplamıdır ve bu da onları onarılamayacak hale getirir. Ancak umutsuzluğa kapılmayın, uygun saç bakımı ve birkaç hedefe yönelik tedavi ile dış kütikülün yenilenmesine yardımcı olabilir ve saçınızın görünümünü iyileştirebilirsiniz.
Bu yazımızda saç hasarına bağlı olarak meydana gelen kuruluk, kırılma ve dökülme sorunlarıyla nasıl başaçıkabileceğinizi anlattık. İşte saç hasarı nasıl onarılır? sorusunun yanıtını arayanlara hasar görmüş saçları onarmanın yolları….
Boya Kaynaklı Saç Hasarı

Kimyasal boyalar saçınızın doğal nemini gidererek, pürüzsüz saçları hızlı bir şekilde dokunulduğunda kaba hale getirebilir. Bu işlem zamanla sık sık uygulandığında saçlarınızda kalıcı bir hasara neden olabilir. Günümüzde birçok kadın, hasar görmüş saçlarının sıklıkla boyama işlemlerinden kaynaklandığını düşünmektedir.
Hasar nasıl onarılır?
Özellikle boya kaynaklı saç hasarına sahip olan bireylerin zeytinyağı kullanması önerilmektedir. Bu yağ, saçın yeniden nemlenmesine ve kütikülün düzelmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca zeytinyağının saçı yumuşatma ve ihtiyaç duyulan nemi yeniden kazanmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Tüm bunların yanı sıra boyalı saçlara sahip bireylerin saç tipine uygun saç bakım ürünleri tercih etmesi gerekmektedir. Yani boyalı saçlar için özel olarak formüle edilmiş şampuan, saç kremi vb. ürünler kullanılmalıdır. Bu ürünler , saç şaftının şişmesini önlemek ve boyanın dışarı çıkmasını sağlamak için uygun pH ile formüle edilmiştir.
Açıcıdan Kaynaklı Saç Hasarı

Özellikle koyu bir saç rengine sahipseniz ve açık bir renge geçmeye karar verdiyseniz, saçınız için kullanılacak olan açıcı yani ağartıcının saçınıza zarar verebileceğini biliyor olmalısınız. Çoğu kadın, koyu renk tonlarından sıkılıp açık renklere geçtiğinde eski boyanın yok olması için saçını defalarca açıcıya maruz bırakmaktadır. Bu işlem saçlarda yanma, kapma hatta dökülme gibi sorunlara neden olabilir.
Açıcı, her bir saç telinden doğal saç renginizi çıkarmak için kullanılır. Bunu yapmak için saçınızın şişmesini sağlayarak ağartıcının telin iç kısmına ulaşması sağlanır. Bu işlem sırasında saçınıza pigment veren melanin çözülmektedir. Bu işlem saçı kuru, gözenekli, kırılgan ve donuk bırakabilir. Öte yandan saç yapınızdaki kalıcı değişiklikler saçınızın daha az güçlü ve elastik olmasını da sağlayabilir .
Hasar nasıl onarılır?
Her şeyden önce saçlarınızı daha az sıklıkla açtırmanız gerektiğini unutmayın. Sonuç olarak saçlarınıza uygulanan her kimyasal işlem, kafa derinizin, saç köklerinin ve saç uçlarının zarar görmesine neden olmaktadır. Ne kadar az işlem uygulatırsanız saçlarınız da o kadar az hasar görecektir. Öte yandan saçlarınızı açtırmadan önce nemlendirmeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca saçlarınızı açtırmadan önce ve açtırdıktan sonra yaklaşık 1 ay boyunca ısı kaynaklı şekillendiricilerden uzak tutmayı unutmayın. Tüm bunların yanı sıra güneşin UV ışınları da saçınıza zarar verebilir. Açılan saçlar özellikle UV hasarına karşı hassastır .
Saçlarınızda açıcıya bağlı olarak meydana gelen hasarı doğal yollarla onarmanın yolu badem yağı olabilir. Bu tatlı kokulu yağ, saçınızı yumuşatmaya ve güçlendirmeye yardımcı olabilir. Saç tellerini yeniden nemlendirmek ve elektriklenmeyi azaltmak için saçlarınızı kurutmadan önce uç kısımlarına badem yağı sürebilirsiniz. Ayrıca bir diğer onarma yöntemide pirinç suyudur. İlk etapta garip gelen bu tedavi yöntemi, yapılan araştırmalar sonucunda pirinç suyunda bulunan inositolün hasarlı saçlara nüfuz ettiği ve saçları içten dışa doğru onardığını göstermiştir.
Isı Kaynaklı Saç Hasarı

Hasarlı saçlara sahip olmanızın bir diğer yaygın nedeni de ısıdır. Özellikle saçlarınızın sık sık fön makinesi, düzleştiriciler, maşa ve tost gibi ısı kaynaklı şekillendirici ve kurutucu aletlere maruz bırakılması saçlarda kırılma, yanma ve kopmalara neden olabilmektedir.
Hasar nasıl onarılır?
Fön makineleri saç hasarına neden olmasıyla ünlüdür ancak hasarı en aza indirmek için fön makinesini saçlarınıza yaklaşık 15 santimetre kadar uzakta tutarak uygulayabilirsiniz. Ayrıca saçlarınıza fön makinesi uygularken hareket ettirmekte hasarı azaltmaya yardımcı olabilir. Öte yandan saçlarınızın ısıya bağlı hasar görmesini önlemek için ısı koruyucu saç bakım ürünleri kullanabilirsiniz.
Isı kaynaklı saç hasarını onarmada sıklıkla tercih edilen doğal tedavi yöntemlerinin başında hindistan cevizi yağı gelmektedir. Bu güzel kokulu lezzetli yağ, saçınıza nüfuz etmek ve içten dışa hidratlamak için oldukça küçük moleküllere sahiptir. Öte yandan saçınızı ısıya karşı koruyan diğer hafifi yağları kullanabilir, hindistancevizi içeren saç bakım ürünleri tercih edebilirsiniz.