Egzamaya Ne İyi Gelir?

Saçınızda meydana gelen egzama sorunları son derece rahatsız edici olabilir ancak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek reçetesiz birkaç çözüm olduğunu unutmayınız. Ancak her zaman olduğu gibi egzama konusunda da bir doktora başvurmak, cilt sağlığınızın kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır. Özellikle kafa derisi egzaması için tetikleyici unsurların tanımlanmasına yardımcı olmak için dermatoloğa görünmek ve reçeteli bir tedavi yöntemi uygulamak gerekebilir. Daha da önemlisi egzamaya bağlı olarak kafa derisinde sıvı veya irin akıntıları, kabuk oluşumları veya çok kırmızı ve ağrılı durumlarda semptomların şiddetlenmesini önlemek için derhal doktora gitmeniz gerekmektedir.
Egzamaya İyi Gelen Bitkiler

Saç derisinde oluşan egzamalar, cilt tipinize ve hassasiyetinize bağlı olarak farklı durumlardan kolayca tetiklenebilmektedir. Bu durum için doktorunuzun önereceği tedavi yöntemini uygulamak en etkili çözüm olacaktır. Tüm bunların yanı sıra egzamayı hafifletmenize yardımcı olacak bir takım bitkisel tedavi yöntemleri ve doğal takviyeler olduğunu hatırlatmak isteriz.
1. Balık Yağı
Balık yağı takviyeleri, alerjenlerin tetiklediği egzamaların baskılanmasına yardımcı olabilir. Balık yapı aynı zamanda Omega-3 yağ asitleri gibi ek takviyeler sayesinde genel bağışıklık sisteminini korunması ve kardiyovasküler sağlığın desteklenmesi için oldukça önemlidir.
2. Aloe Vera
Aloe Vera, anti-enflamatuar özelliği sayesinde kafa derisinde oluşan egzamayla başa çıkma konusunda son derece etkilidir. Aloe vera jeli veya özleri içeren takviyeler, egzama alevlenmelerinin bastırılmasına yardımcı olabileceği gibi aynı zamanda egzamanın şiddetini azaltabilir.
3. Probiyotikler
Probiyotikler özellikle çocuklarda görülen egzama türlerinin tedavi edilmesinde oldukça etkilidir ancak saç derisinin iyileşmesinde kesin bir sonuç göstermeyebilir. Yine de probiyotikler daha sağlıklı bir sindirim sitemine ve vücudunuzdaki inflamatuar sorunların giderilmesine yardımcı olabilir.
4. Uçucu Yağlar
Uçucu yağlar cilt sağlığında kullanılan popüler bir tedavi yöntemidir. Özellikle saç sağlığının korunmasında ve kafa derisinin tahribatının azalmasına yardımcı olan çay ağacı yağı, siyah frenk üzümü tohumu yağı, hodan yağı gibi yağlar egzamanın ilerlemesini durdurabilir.
5. Elma Sirkesi
Elma sirkesinin kafa derisine temas etmesi, pulların gevşemesine yardımcı olur. Ayrıca egzamaya bağlı olarak gelişen iltihaplanmanın azalmasında da son derece etkilidir. Bu tedaviyi uygulamadan önce saçınızı şampuanla yıkayın ve daha sonrasında elma sirkesini yavaşca kafa derinize sürün. Birkaç dakika beklettikten sonra kafanızı ılık suyla durulayın.
6. Zeytin Yağı
Egzama için evde uygulayabileceğiniz bir başka tedavi yöntemide zeytinyağı olacaktır. Kafanıza sürdüğünüz zeytinyağını yaklaşık bir saat bekletin ve ardından saç derinizdeki pulların temizlenmesi için yumuşak uçlu bir saç fırçası kullanın. Sonrasında saçınızı şampuanla yıkayarak durulayın.
Kafa Derisi Egzama Oluşumuna Ne Sebep Olur?

Egzama, cilt bariyerlerinde tahriş edici maddeleri dışarıda tutan ve hisrasyonu sağlayan bozulmalara neden olur. Bu bariyerlerin düzgün çalışmaması durumunda cilt kuruluğu, kırmızılık, tahriş ve alerjenlere duyarlı hale gelebilir. Uzmanlar bu bariyerlerin bozulmasının bir gen varyasyonundan kaynaklanabileceğigi ön görmektedir.
Saç derinizin özellikle şampuan, saç kremi ve saç şekillendirme ürünlerindeki bileşenlerle temas etmesi, egzamanın oluşumunu tetikleyebileceği gibi şiddetinide arttırabilir. Öte yandan saçarınızı agresif bir şekilde fırçalamanız veya taramanız, saçlarınızı çok sık yıkamanız, saçlarınıza sık sık ısı işlemleri uygulamanız saç derisinde kurumalara ve egzama semptomlarının şiddetlenmesine neden olabilir.
Saç Derinizdeki Egzama Belirtileri Nelerdir?

Cilt bariyerlerinin düzgün çalışmaması durumunda cildin nem tutması zorlaşmaktadır. Ayrıca bu durum cildi potansiyel tahriş edici maddelere karşı hassas hale getirmektedir. Saç derinizdeki egzama belirtileri arasında:
- Kuru kafa derisi,
- Kırmızımsı veya kahverengimsi cilt yanmaları,
- Özellikle geceleri kötüleşen yoğun kaşıntı hissi,
- Kaşıma sonrası hassaslaşan kafa derisi ve şişme,
- Kaşıma sonrası kıyafetlerinizde veya omuzlarında pullar,
- İçi sıvı dolu kabarcıklar,
- Kalınlaşan veya çatlayan cilt yapısı
Kafa Derisi Egzaması ve Kafa Derisi Sedef Hastalığı Arasındaki Fark Nedir?

Kaşıntılı bir kafa derisine neden olabilecek birçok farklı koşul bulunmaktadır. Örneğin seboreik dermatit kepek oluşumlarının ana nedenidir ve egzamadan tamamen farklı bir tedavi yöntemi gerektirebilir. Başka bir olasılık ise kafa derisinde oluşan sedef hastalığıdır. Egzama ve sedef hastalığı kafa derisinde kırmızı, kaşıntılı cilt lekelerine neden olur ancak bir kaç farklı durumla kendini göstermektedir. Kafa derisinde oluşan sedef hastalığı otoimmün bir durumdur ve iltihaplı cilt lekeleri kalın, pullu, grimsi lekelerdedir. Plak olarak adlandırılan bu kalınlaşmış deri, stres veya viral enfeksiyon gibi durumlara tetiklenebilir.
Kafa derisi sorununun egzama, sedef hastalığı veya başka bir nedene bağlı olarak ortaya çıktığından emin değilseniz dermatolog kontrolüne gitmek en iyi fikir olacaktır. Ancak son zamanlarda kafa derinizde kullandığınız ürünleri ve kafa derisinin daha iyi hissetmesine neyin yardımcı olacağını düşünerek saç sağlının korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin yeni kullanmaya başladığınız bir şampuan sonrasında kafa derisinde belirtilen semptomları yaşıyorsanız, derhal şampaunınızı değiştirebilirsiniz.