Anemi, kanda bulunan hemoglobin proteinin normal seviyelerin altın düşmesi ya da alyuvarların sayıca azalması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Hemoglobin, kana kırmızı kan hücreleri tarafından taşınır. Ayrıca hemoglobin kana kırmızı rengini veren ve oksijenin hücrelere taşınmasını sağlayan bir proteindir.
Demir eksikliği anemisi, vücudun yeterli demire sahip olmamasından kaynaklanan spesifik bir anemi türüdür. Bu, aneminin en yaygın şeklidir ve demir eksikliği olan bir diyet veya belirli sindirim hastalıkları dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Demir, kanınızdaki oksijen ve diğer besin maddelerinin taşınmasında önemli bir rol oynar. Vücudunuzda yeterince demir olmadığında, bir miktar saç dökülmesi de dahil olmak üzere bir dizi semptom yaşayabilirsiniz. Bu yazımızda demir eksikliği anemisinin ne olduğunu, nasıl gelişebileceğini ve demir eksikliğinin ne gibi belirtiler gösterdiğini açıkladık.
Demir Eksikliği Anemisi Nedir?

Demir eksikliği anemisi, vücudunuzda yeterince demir olmadığında ortaya çıkabilen tıbbi bir durumdur. Vücudunuz, kanınızın temel bir unsuru olan kırmızı kan hücrelerini oluşturmak için demiri kullanır. Kırmızı kan hücreleri, oksijenin vücudunuzu oluşturan dokulara taşınmasından sorumludur. Ayrıca karbondioksitin ciğerlerinizden atılmasını kolaylaştırmaktan da sorumludurlar.
Vücudunuz yeterli demire sahip olmadığında, oksijeni taşımada ve dokunuza besinleri sağlamasında yetersiz kalmaktadır. Demir eksikliği anemisi, çeşitli semptomlara neden olabilir. Semptomlar normalde yavaş başlar ve zamanla daha yoğun hale gelebilir.
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Kalp çarpıntısı
- Belirli görevler üzerinde düşünme veya konsantre olma zorluğu
- Düzenli aktiviteler veya egzersiz sırasında zayıflık ve yorgunluk hissi
Demir eksikliği aneminiz hafifse, yalnızca çok hafif semptomlar görebilir veya hiç semptom görmeyebilirsiniz. Bununla birlikte, demir eksikliği anemisi daha şiddetli hale geldiğinde, aşağıdaki gibi semptomlara yol açabilir:
- Saç kaybı
- Nefes darlığı
- Ayakta dururken baş dönmesi hissi
- Dilinizi etkileyen iltihap ve ağrı
- Ağzınızda gelişen ülserler
- Kırılgan tırnaklar ve ayak tırnakları
- Alışılmadık derecede soluk cilt
- Özellikle uyurken bacaklarınızın kontrolsüz hareketi
Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede doktora başvurmanız önemlidir.
Demir Eksikliği Anemisi ve Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi, demir eksikliği anemisinin bilinen bir belirtisidir. Yapılan bazı araştırmalar demir eksikliği ve saç dökülmesi arasında bir bağlantı olduğunu gösterirken, kesin bir sonuç bulunmamaktadır. Ancak sonuç ne olursa olsun demir eksikliği olan kişilerde saç sağlığının önemli ölçüde etkilendiği bilinmektedir.
Demir Eksikliği Anemisine Bağlı Saç Dökülmesi Tedavisi

Demir eksikliği anemisinden kaynaklanan saç dökülmesini tedavi etmek için eksikliğin nedeni tespit edilmelidir. Demir eksikliği anemisinden kaynaklanan saç dökülmesi, erkek tipi kellikte olduğu gibi DHT gibi hormonlarla ilişkili değildir, yani saçınızın tedaviden sonra yeniden uzama olasılığı yüksektir. Yukarıda belirtilen semptomlardan birine veya birkaçına sahip olmanız durumunda doktora başvurarak gerekli testleri yaptırmanız önerilmektedir. Kan testleri sonucunda kolayca belirlenebilen demir eksikliği doktorunuzun belirleyeceği tedavi yöntemine bağlı olarak çoğu zamanda demir takviyesi, tıbbi prosedürler, beslenme alışkanlıklarında değişiklik ve nadiren ameliyat gerektirebilir.